Comparteix.tk - Directori d'enllaos (elinks) per a la xarxa eDonkey2000 (eD2k) / eMule Sí a TV3 al País Valencià
INICI Afegeix un eLink Novetats Populars Fòrums TOP 10 Mapa de categories Enllaços
 Ubicació >> Arrel >> Documentals RSS

  Avançada 


 Títol  Macià contra Companys - Les claus del 14 d'abril (ID: 12709)
Gràfic comparatiu de vots
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 eLink  ed2k://|file|Maci%C3%A0%20contra%20Companys%20-%20 ...  
 Puntua  Vots: 0 | Puntuació:0.00 punts
 Detalls  Mida: 419.99 Mb | Format: XviD | Historial eD2K
 Altres  Visualitzacions: 107 | Descàrregues: 79 | Comentaris: 0
 Enviat  Per Teucre el 27/10/2011
 Imatge   175volemtv3sialallibertatexpressio.jpg (9.1K)
RIP TDT TV3 Català

File Name : Macià contra Companys - Les claus del 14 d'abril [RIP TDT TV3 Català per a rucatala.org & comparteix.cat] Per Teucre.avi
Mida del fitxer: 420 Mb.

[Pel·lícula]
Vàlid: Sí [AVI]
Duració: 00:28:48
Pel·lícula completa: Sí

[Vídeo]
Resolució: 720x400
Còdec: XviD MPEG-4 codec
MPS : 25,00
BitRate: 1929 Kbps
Factor de qualitat: 0,27 b/px

[Àudio]
Còdec: MPEG 1 or 2 Audio Layer 3 (MP3)
Nombre de canals : 2
Velocitat de mostra: 48000 Hz
BitRate: 110 Kbps


MACIÀ CONTRA COMPANYS - LES CLAUS DEL 14 D'ABRIL

Contextualització i anàlisi a càrrec d'historiadors, actors i el realitzador del telefilm

"14 d'abril.Macià contra Companys" és una ficció disfressada de documental, o un reportatge amb elements de ficció. Gràcies a aquesta barreja, els protagonistes dels fets parlen del què va passar en primera persona, davant d'una càmera immòbil, com si un prodigi hagués fet possible que el mitjà televisiu, i el gènere documental, existissin als anys trenta. I en parlar-ne, evoquen uns fets que l'espectador pot reviure amb una dramatització realista, en què la càmera juga el paper d'un testimoni de primera fila.

Ens trobem a l'abril de 1932. Fa un any de la proclamació de la República. Macià és president de la Generalitat i Lluís Companys és el cap de la minoria catalana a les Corts. Tots dos, als seus respectius despatxos, responen les preguntes del periodista i evoquen els moments històrics viscuts 12 mesos abans. Amb el fil conductor de la seva veu, reproduïm els fets amb recreacions dramatitzades que hem rodat en blanc i negre per sentir-nos més a prop d'una època que en el nostre imaginari sempre ha estat en blanc i negre.

La peculiaritat d'aquest format, un fet històric tractat com a documental fictici, era un repte molt important: aconseguir una recreació dels fets i dels personatges històrics que resultin versemblants i que l'espectador pugui reviure l'emoció del 14 d'abril de 1931 in situ; transmetre i compartir l'eufòria de forma que sigui veraç.

Gràcies al rigor amb que el Toni Soler ha treballat aquest episodi de la nostra història no ha calgut inventar gens per fer que resulti atractiva. La construcció dels personatges està molt ben resolta mitjançant l'interacció entre ells. Un elenc molt potent d'actors i actrius, amb cares molt conegudes han fet possible aquest miracle. A part dels protagonistes principals, Macià i Companys, el repartiment és molt variat. El fet que alguns dels personatges només apareguin en format d'entrevista documental ens ha permès aspirar a alguns noms que, en un altre tipus de pel·lícula o tv-movie, no serien imaginables.

A més dels protagonistes, comptem amb altres testimonis que ofereixen la seva versió davant de les càmeres: Ventura Gassol, poeta i amic de Macià, que el va acompanyar en tot moment; Joan Casanovas, que va avisar Macià que Companys "li estava fent el llit". Miguel Maura, ministre d'Interior de la República que va estar en contacte constant amb Companys. Francesc Cambó, líder de la Lliga, catalanista i monàrquic... I altres testimonis anònims que de ben segur resulten més sincers: Una secretària de la Diputació, una parella d'estudiants, un guàrdia urbà, etc.

La producció és modesta però sense renúncies, ja que l'acció és bàsicament interior, palatina. Transcorre a les sales nobles de l'Ajuntament i la Generalitat, als despatxos dels nous líders republicans... L'acció exterior té lloc principalment a la Plaça de Sant Jaume i en alguns racons urbans on tenen lloc accions concretes (per exemple, l'estanc que repinta la bandera amb morat, a corre-cuita, el matí del dia 15).

El guió respon a la realitat que recullen les investigacions històriques, les cròniques de la premsa i les memòries dels protagonistes. És cert, però, que moltes de les converses privades han hagut de ser imaginades i reescrites, amb intenció dramàtica, però intentant sempre buscar la veritat històrica.

Hem pretès portar al gran públic un moment que tothom ha sentit explicar als seus avis o besavis. Un instant que va significar un tombant decisiu, una enorme explosió emocional. I també explicar que aquesta èpica, aquesta proesa, va ser producte d'un rampell improvisat, que en certa manera va resultar un nyap. Un nyap històric.

Manuel Huerga
Director


 Nom d'Usuari  Puntuació  Data  

  Sense comentaris  


Site Meter
L'ús d'aquesta pàgina web implica la lectura i acceptació de la Normativa
En línia des del 14 de desembre de 2004, per i per a la comunitat eD2k
Modificacions i disseny per Comparteix © 2004-2011 - País Valencià